Vill du ha tips om evenemang, festivaler, shopping m.m.
 i Barcelona? Anmäl dig då nedan till vårt
nyhetsbrev.
 Här kan söka igenom hela vår guide genom att skriva
ett sökord i fältet nedan och klicka på
Sök i guiden.

Dela med dig av denna artikeln
till dina vänner på facebook.Spara tid och pengar! Biljetter till turistbussen och mer i vår webshop!
barcelona-turist-guide.se
SolSol till helgen?
Barcelona väderprognos


Torre Agbar
- 142 m högt
kontorshus i Barcelona.
Arkitetekt - Jean Nouvel
----------------------------

Har du frågor eller ideér?
Skicka ett E-mail.

Sitemap
Bläddra igenom all information som vi har publicerat om Barcelona.

-----------------------------
Sekretesspolicy
© 2007-2017 barcelona-turist-guide.se

-----------------------------

 

 
Barcelonas historia fram till år 1900

Här är du: » Barcelona » Fakta om Barcelona » Historia


Barri Gotic
Barri Gotic


Romartid

Stadens historia kan sägas ha börjat med romarnas ankomst. Vid den tiden bodde redan ett folk i området runt dagens Barcelona. Romarna kallade dem laietani, laetaner. Laetanerna var ett jordbrukande folk som troligtvis beblandades med och som folk utrotades av romarna. År 15 f. Kr. byggde romarna en militärförläggning på kullen Mons Taber där dagens katedral ligger. Förläggningen fick namnet Faventia Iulia Augusta Paterana Barcino, eller förenklat Barcino.

Visste du att bara 30 min från Barcelona ligger ett av Spaniens bästa vindistrikt? Vi ordnar turer till vingården Pares Balta.
» Ekologisk Vin och Cavautflykt.


Barcino växte snart upp till en handelsplats och härifrån skeppades överskottet av det lokala jordbruket och fisket till stora delar av det romerska väldet. Det omfattade vete, yllevaror, amforor med vin och olja, men även krukor med garum vilket bl.a. hyllades av Plinius.

På 100-talet e.Kr flyttade de första judarna in i Barcino. Ungefär samtidigt anlände också kristendomen. Staden fick sin första riktiga stadsmur på 200-talet. Den var ursprungligen två meter hög med 78 vakttorn längs en omkrets på omkring 1250 meter. Denna mur kom att gälla som stadens försvar fram till dess att den nya ringmuren uppfördes i slutet av 1200-talet.

Gammal bild av Barcelonas Stadscentrum
Barcino ca 250 e.kr. (Klicka för att förstora bilden)

Kring mitten av 300-talet upphörde slavhandeln, som varit betydande för stadens ekonomi. Förslavningen av den judiska befolkningen, vilken ledde till brist på arbetskraft, och den romerska valutans ständiga värdeminskning innebar att Barcino i början av 400-talet var tvungen att importera de varor man tidigare exporterat. I början av år 409 invaderades iberiska halvön av vandaler, sveber och alaner. Det kaos av våld och oreda de skapade ledde till att när kung Ataulf med sin visigotiska armé tågade in År 415 mötte de inget motstånd, eftersom romarna ingått förbund med dem i hopp om att få bukt med plundringen och våldet. Ataulf flyttade sitt hov till Barcino innan det senare flyttades till Sevilla.

Medeltid

I början av 700-talet intog morerna Barcelona under erövringskampanjen för Al-Andalus. Staden återerövrades år 801 av Karl den stores son, Ludvig den fromme.

Barcelona blev efter det ett grevskap i Marca Hispanica vars grevar tillsattes av de karolingiska Kungarna. Den siste greven av Barcelona att tillsättas av en karoling blev Guifre el Pilós Wilfred den hårige, som år 878 tilldelades Barcelona av Ludvig den stammande. Guifre – som även var greve över Girona, Besalu, Cerdanya, Urgell och senare Ausona – förlade administrationen till Barcelona.

Efter hans död 897 blev Barcelona ärftligt som lydstat under frankerna. När morerna intog Barcelona 985 valde den frankiske kungen Lothar att ignorera stadens behov av militärt stöd. Det ledde senare till att den sittande greven Borell II valde att inte erkänna Hugo Capet. Borell II blev den första av de självständiga grevar som kom att styra Barcelona fram till år 1150, då Katalonien och Aragonien förenades genom giftermål mellan Ramon Berenguer IV och Petronila av Aragon.

I slutet av 1000-talet påbörjades arbetet med Usatges som skulle komma att ersätta de lagar som gällt sedan visgoterna styrde Katalonien. Denna lagtext kom att lägga grunden för den medeltida katalanska konstitutionen.

När Jaume I (bild nedan) kom till makten år 1227 Jaume Iinleddes den expansionspolitik som ledde fram till att kungahuset Aragonien under 1300-talet blev en stormakt i Jaume. Mot slutet av 1200-talet hade de aragonska greve-kungarna besittningar på 126 platser runt medelhavet. För Barcelonas del innebar detta ökad handel med andra städer runt medelhavet.
Från staden exporterades ylletyger, fårskinn, torkad frukt, olivolja, koraller, tenn och järn till östra Medelhavet (Konstantinopel, Beirut, Alexandria). I utbyte fick man kanel, ingefära, rökelse och peppar, alun och slavar. Till västra Medelhavet (Balearerna, Sardinien, Sicilien och Neapel) skeppades tyger, saffran, lädervaror, och vapen. I motsatt riktning skeppades bomull, vete, koraller, saltad fisk från Sardinien och slavar från Sicilien.

Handel bedrevs även med Barbareskkusten (främst Tunis) dit man skeppade ris från Valencia, torkade fikon, nötter och mängder med tyg. Hem fördes istället medel för färgning, råbomull, och guld. För att kunna bedriva handel med de muslimska länderna på ett smidigt sätt använde man sig av judar, eftersom de kunde starta handelsbolag i de städer där kristna var utestängda. Den ökande handeln såg staden växa och en ny ringmur påbörjades 1276 för att färdigställas drygt 50 år senare. Den nya muren omgärdade ett tjugo gånger större område än den gamla romerska muren. 1249 lades grunden för Barcelonas stadsstyre de närmaste 500 åren. Consell de Cent blev det råd där frågor rörande staden diskuterades.

Sen medeltid

Under 1300-talet mötte Barcelona flera motgångar. 1333 slog den katalanska skörden fel vilket ledde till att uppskattningsvis tiotusen av stadens fyrtiotusen invånare svalt ihjäl. Det dröjde långt in på 1340-talet innan Barcelona lyckades skaffa sig något livsmedelsöverskott. I maj 1348 skedde det första av flera återkommande pestutbrott. Delar av landsbygden avfolkades nästan helt vilket ledde till att adeln konfiskerade egendom som inte återkrävts inom 30 dagar. Detta och systemet med remences – vilket innebar att bönder var tvungna att friköpa sig själva om de vill flytta – ledde till flera bondeuppror. Under 1400-talet eskalerade det till ett inbördeskrig som pågick 1462-1472. Mellan 1300 och 1480 halverades Kataloniens befolkning från ca 500.000 till 250.000.

Från andra halvan av 1300-talet inleddes judeförföljelsen. Judarna, som hörde till stadens skickligaste hantverkare, tvingades antingen konvertera eller fly. 1391 genomfördes en rad pogromer där delar av Barcelonas judiska kvarter (El Call) brändes ner. Eftersom judarna skötte både bankväsendet och handeln med muslimerna samt utmärkte sig inom hantverken, fick deras uttåg ur Barcelona allvarliga konsekvenser. Krönikor från andra halvan av 1400-talet vittnar om en stad där handeln nästan upphört helt, med mängder av arbetslösa vävare och andra hantverkare.

Under Habsburgarna

När kungariket Aragonien förenades med Kastillien flyttades maktens centrum bort från Barcelona. I Katalonien växte missnöjet med centraliseringen och flera konflikter uppstod. Mitt under trettioåriga kriget, då spanska trupper var stationerade i Katalonien, startade en konflikt mellan Spanien och Katalonien som pågick mellan åren 1640-1652. Den fick namnet Guerra dels Segadors, skördefolkskriget, då huvudstyrkan på den katalanska sidan utgjordes av bönder. 1640 utropades den katalanska republiken i Barcelona under beskydd av Ludvig XIII, som då låg i krig med Spanien. När de franska trupperna som stått som garanti för säkerheten retirerade 1648 anföll Filip IV Katalonien. Barcelona tvingades ge upp 1652 efter en 12 månader lång belägring.

Barcelona kom att delvis förstöras under det spanska tronföljdskriget 1705-1716. Staden intogs efter en mycket blodig belägring där stadsborna gjorde fanatiskt motstånd. Alla män och pojkar över fjorton tilldelades vapen med vilka de gjorde motanfall ända in på belägringens sista dag. Barcelona lyckades hålla ut i tretton månader med ett försvar på endast 5 300 soldater mot en 40 000 man stark armé, men kapitulerade den 11 september 1714 efter den blodigaste dagen i stadens historia. För att försäkra sig om att Barcelona inte skulle kunna göra uppror lät den spanske kungen Filip V bygga ett citadell efter att ha rivit över 1200 byggnader i stadsdelen Ribera.

Efter att Katalonien år 1714 införlivats med Spanien tilläts handel med Sydamerika, en marknad som tidigare varit stängd för Barcelona. Handeln, som till en början skedde under restriktioner, tog fart under andra halvan av 1700-talet. 1755 bildades Barcelonas västindiska handelskompani, som inriktade sig på export av kryddor, mediciner, papper, alkohol och textilier. Under slutet av 1700-talet växte två marknader fram som skulle komma att bli dem största under 1800-talet: export av textilier och alkoholhaltiga drycker.

Industrialismen

1800-talets Barcelona präglades av flera krig, revolutioner och revolter, men det var även den period då den industriella revolutionen tog ordentlig fart. Stadens första riktiga fabrik öppnades 1833 i Raval. Den skulle dock komma att brännas ner två år senare när staden härjades av upplopp som först riktades mot kyrkan och senare mot stadens enda större industri, vilken beskylldes orsaka den höga arbetslösheten. Nya industrier öppnades emellertid i rasande takt. 1846 förbjöds all nyetablering av industri innanför stadsmurarna. Istället växte nya industriområden upp i Sants, Sant Andreu och Sant Martí.

Barcelona 1806 efter Kristus
Barcelona 1806 e.kr. (Klicka för att förstora bilden)

Dessa tidigare fristående kommuner växte snart ihop med Barcelona i samband med att den nya stadsdelen L'Eixample påbörjades under 1860-talet. För de vanliga människorna i Barcelona under 1800-talet innebar inte industrialiseringen någon förbättring av livskvaliteten. Istället skedde en radikal försämring. Då tillgången på arbetskraft var överflödig kunde fabriksägarna gör precis som de ville, vilket tog sig uttryck i urusla löner, obefintlig anställningstrygghet och omänskliga arbetsförhållanden.

Situationen för arbetarna, tillsammans med hatet mot kyrkan, kan sägas ha lagt grunden för Giuseppe Fanellis framgångar när han 1869 kom till Barcelona för att predika Bakunins idéer. Nästan omgående fick anarkismen fotfäste i Barcelona. Under de följande 60 åren skulle den växa sig så stark att ett anarkistparti kom att bli det ledande arbetarpartiet.

Källor:

Barcelona - Hughes, Robert 1992, Sv översättning 1996
Kataloniens historiska museum
 


Lär dig mer om Barcelonas moderna historia här.
Lär känna Barcelonas alla museer i vår guide.
  

Spara tid och pengar. Res till ett alltid fast pris.
Boka din transfer med oss
» Transfer BCN flygplats Minibuss för 13 personer
109 euros inklusive moms.
Besök en ekologisk Vin och Cavagård och prova viner.
Exklusiv vinprovning 275 euros för fyra personer.
De senaste nyheterna från Barcelona.
Möt våren med vin och Cava
2017-04-19

Vår mest populära utflykt är en vin- och cavaprovning på den mysiga, ekologiska vingården Pares Balta. Alla dagar i veckan kan ni njuta av en exklusiv vinprovning för bara er grupp där ni blir visade runt på gården och får prova på vin och cava. Turen är en halvdag och kostar för 2-4 personer 275 € eller 495 € för 5-8 personer. Vi anordnar även turer för större grupper!

Läs mer om vår vintur samt boka
Transfer istället för taxi från flygplatsen till hotellet
2017-04-04

Boka er transfer med oss. Vi jobbar tillsammans med ett av de största transferföretagen i Barcelona och kan därför erbjuda väldigt låga priser. Enkelresa från Barcelona flygplats till hotell i Barcelona för 8 personer kostar endast 99 €.

Mer info om våra transfers
Primavera Sound 2017
2017-03-31

Mellan den 31 maj och den 4 juni hålls den mäktiga musikfestivalen Primavera Sound med akter som Slayer, Arcade Fire och Van Morisson. Festivalen tar plats på Parc dèl Forum men firandet börjar flera dagar innan med många extra gratiskonserter i staden. Se festivalens hemsida för att se vad som händer dag för dag.

Primavera Sound 2017
Dagsutflykt till Sitges
2017-03-30

30 km söder om Barcelona ligger modernismens vagga och Spaniens ”LGBT Mecka”. Lägg till 4 km stränder, mysiga restauranger, barer och ett shoppingstråk som inte går av för hackor, så har man en av Medelhavets absolut mysigaste badorter.

Läs mer om Sitges
Formel 1 säsongen har börjat
2017-03-29

Nu har årets Formula 1 cirkus satt igång. Visste du att ett av loppen körs strax utanför Barcelona? I år körs loppet den 14 maj.

Formel 1 Barcelona
PortAventura
2017-03-28

Denna stora nöjespark ligger endast en timme från Barcelona just intill kuststaden Salou. Parken är en av de största i Europa och har till och med sin egen tågstation vilket gör att man lätt tar sig hit från Barcelona.

PortAventura
Barcelona Zoo
2017-03-27

Visste du att i Barcelona centrum finns en av Europas främsta djurparker? Djurparken, som är en av Europas främsta, grundades på initiativ av den förmögna bankmannen Lluís Martí Codolar som år 1892 donerade sin samling av exotiska och vilda djur till Barcelona stad. De senaste åren har man gjort en rad ombyggnader för att djuren ska ha det så bra som möjligt.

Läs mer om Barcelona Zoo
Med barnen i Barcelona i påsk?
2017-03-23

I Barcelona finns det en hel del saker att göra för de små. Läs vår guide om de absoluta höjdpunkterna!

Barnens guide till Barcelona
Sant Jordi - rosens och bokens dag
2017-03-19

Är du i Barcelona den 23 april? Då får du inte missa Sant Jordi, Barcelonas mest romantiska dag.

Läs mer om Sant Jordi
Åk på ekologisk vinprovning!
2017-03-18

Vår mest populära utflykt är en vin- och cavaprovning på den mysiga, ekologiska vingården Pares Balta. Alla dagar i veckan kan ni njuta av en exklusiv vinprovning för bara er grupp där ni blir visade runt på gården och får prova på vin och cava. Turen är en halvdag och kostar för 2-4 personer 275 € eller 495 € för 5-8 personer. Vi anordnar även turer för större grupper!

Läs mer om vår vintur
Katalanska genier: Joan Miró
2017-03-14

Läs mer om den fantastiska konstnären Joan Miró.

Joan Miró
Vart vill du bo när du besöker Barcelona?
2017-03-09

Funderar du på vart du ska bo i Barcelona? Vilken del av staden skulle passa dig bäst? Välj mellan över 2000 hotell eller varför inte en lägenhet?

Prova vår boendeguide
Hotell med 5 stjärnor
Hotell med 4 stjärnor
Hotell med 3 stjärnor
Lägenheter
I helgen springer vi Maraton i Barcelona
2017-03-08

Över 17000 löpare springer på söndag genom centrala Barcelona. Tänk på att vara ute i god tid om ni ska ut till flygplatsen då många gator i centrala Barcelona stängs av.

Maraton Barcelona
Transfer istället för taxi från flygplatsen till hotellet
2017-03-08

Boka er transfer med oss. Vi jobbar tillsammans med ett av de största transferföretagen i Barcelona och kan därför erbjuda väldigt låga priser. Enkelresa från Barcelona flygplats till hotell i Barcelona för 8 personer kostar endast 99 €.

Mer info om våra transfers
Barcelona för rullstolsburna
2017-03-02

Visste du att Barcelona turistkontor har skapat en sida med tips om hur man som rullstolsbunden bäst tar sig runt i Barcelona. Här finns även en massa tips på olika attraktioner som tar speciell hänsyn till personer med dålig syn och hörsel.

Barcelona AccessNu har vi öppnat upp ett B&B i vinet och Cavans land.
B&B Wine and Cooking.
FC Barcelona, Zoo, Akvarium, Hoppa på Hoppa av buss.
Spara tid och pengar och förboka dina biljetter.
Följ oss på facebook och glöm inte att "gilla oss"!
Följ oss på Facebook
Koppla av några dagar i den mysiga byn Sitges.
Sök hotell och lägenheter i Sitges
Vi guidar till de bästa torgen i de mysigaste kvarteren
Vi tipsar om de mysigaste torgen i Barcelona!
Miró, Picasso, Dalí och Tapies. Här hittar ni våra favoriter.
Från Mirómuseet har man en fantastisk utsikt
Sommar i Barcelona betyder fest och festival!
Gatufestivaler.
Coola vykort och annan design från Barcelona!
Annorludna souvenirer
Besök det heliga berget strax utanför Barcelona.
Dagsutflykt Montserrat
Vi har guiden till Barcelonas alla stränder!
Barcelona strandguide
Besök Camp Nou och FC Barcelona!
En kväll på Camp Nou är en oförglömlig upplevelse
Häng med när vi besöker Barcelonas marknader
Exklusiv vinprovning 25O euros för fyra personer.
I maj varje år körs Formel 1 i Barcelona
Missa inte Formel 1 cirkusen
Sant Jordi den 23 april varje år i Katalonien
Sanj Jordi och draken
Dröm dig bort i den vackra och mystiska labyrintparken
Exklusiv vinprovning 25O euros för fyra personer.
Besök den spanska byn och lär känna hela Spanien
Spansk arkitektur i den spanska bynSök billiga hotell i Barcelona

        Incheckningsdatum

Utcheckningsdatum

Göm sökalternativ


1 stjärna


2 stjärnor2 stjärnor


3 stjärnor3 stjärnor3 stjärnor


4 stjärnor4 stjärnor4 stjärnor4 stjärnor


5 stjärnor5 stjärnor5 stjärnor5 stjärnor5 stjärnor

 

   Hotellets faciliteter:

Familjerum
Rökfria rum
Fitness center
Spa & hälsocenter
Utomhuspool
Inomhuspool
Wi-Fi Lan uppkoppling
Husdjur tillåtna
Parkering (mot avgift)
Handikapprum


Reservera online, betala direkt på hotellet

 Studera spanska i Spanien